marți, 5 februarie 2013

Generaţia emoticoanelor

Tot mai mult, în comunicarea pe internet sau prin sms-uri, am ajuns să folosim emoticoane. Dacă la început emoticoanele se foloseau doar pentru sms-uri, si erau câteva chestii simple,gen :-) sau :-(, acum emoticoanele au invadat toate mijloacele de comunicare scrisă, şi au ajuns să nu mai însemne nimic doar prin forma lor, aşa cum era faţa veselă sau faţa tristă la început. Nu m-ar mira să găsesc peste 10 ani articole în ziare de calitate scrise cu asemenea simboluri. Şi acum vine întrebarea: oare e de bine sau de rău? Eu sunt de părere că răspunsul este undeva la mijloc. Poate că în comunicarea informală emoticoanele chiar oferă un real avantaj, acela de a descrie anumite stări (care în comunicarea formală nu este necesar să fie transmise), gen bucurie, tristeţe, amuzament, sau mai ştiu eu ce. Cu toate acestea, emoticoanele au făcut din comunicare un limbaj oarecum sec, şi aici mă refer la abuzul de emoticoane. Când nu auzi ce îţi spune cineva şi vrei să pari atent dai din cap, spui "da", sau chiar mai bine de atât, râzi. Probabilistic vorbind, există o şansă foarte mare ca dacă râzi cel cu care vorbeşti să creadă că eşti atent. Pentru că de obicei oamenii sunt dispuşi să spună mai mult chestii amuzante, lipsite de importanţă, astfel încât să se simtă bine şi să nu se gândească la problemele lor. Aşa şi cu emoticoanele... nu ştii ce să răspunzi, nu ai citit cu atenţie sau nu te interesează, pui ":))". E simplu, pot pune pariu că toată lumea a încercat. Se ajunge la situaţia penibilă în care într-o discuţie apar mai multe emoticoane de genul ":))" sau "=))" decât cuvinte. Asta este problema principală.. Eu cel puţin folosesc foarte des aceste emoticoane, pentru ca să arăt că sunt amuzat, parcă dacă nu le pun cel cu care vorbesc o să creadă că nu mi-a plăcut ce a zis. Uitaţi diferenţa dintre "genial!" si "genial :)) ". Cu totul altceva :)) .

Dar să analizăm principalele emoticoane, cele de genul :), :D sau chestii de genul acesta. Ele toate la un loc înseamnă, de fapt şi de drept, fix nimic. În loc să pui punct la o propoziţie pui :D . Dă mai bine. Şi eu fac la fel, nimic de zis, prefer să pun emoticoane în loc de semnele clasice de punctuaţie, pentru că a ajuns să mi se pară că punctul sugerează, oarecum, rigiditate şi seriozitate. Dar dacă stăm puţin şi ne gândim ele nu înseamnă absolut nimic.

În genul emoticoanelor care înlocuiesc punctul sunt emoticoanele care înlocuiesc semnul întrebării sau punctele de suspensie, gen :-?, :-?? sau :-s. Nici astea nu înseamnă nimic. Ultimul să spunem că mai are o oarecare semnificaţie, că eşti speriat, dar este acelaşi lucru să spui "cred că pic la algebră..." sau "cred că pic la algebră :-s" Ba chiar prima variantă sună ceva mai trist, emoticonul din a doua variantă face să pară că situaţia nu este aşa gravă. De obicei când dau un mesaj ceva mai important nu folosesc emoticoane, pentru că altfel s-ar puteea crede că glumesc.

O altă categorie sunt emoticoanele care arată tristeţea, gen :) sau :(( sau =((. Şi astea, la rândul lor, nu înseamnă de fapt şi de drept nimic.. Dacă spui "îmi pare rău :(" sau "îmi pare rău..." este echivalent, ba chiar a doua variantă sună mai bine, emoticonul ăla pare pus mai mult din politeţe. Nu că eu nu le-aş folosi, nimic de zis, dar la o analiză mai atentă se observă câtă falsitate se desprinde din emoticoane. Menite să ne ajute să transmitem mai mult cu mai puţin, emoticoanele au ajuns să transforme mesajele text şi chatul într-o minciună. Dacă pui de câteva ori ":))" într-o discuţie, probabil celălalt va crede că esti fericit, că te simţi bine, chiar dacă adevărul este cu totul altul.

Până una alta, rămânem generaţia emoticoanelor... Toţi, dar absolut toţi le folosim. Este o trăsătură caracteristică, ce poate spune multe despre noi. Mă întreb cum o să fie peste 30 de ani, ar fi amuzant să se schimbe emoticoanele, sau nu ştiu, să se înlocuiască cu altceva, poate cu nişte chestii şmechere 3D,  cu sunete sau oricum, ceva mai interesant, şi când o să trimitem nepoţilor mesaje cu emoticoane o să zică "ia uite săracu' bunicu', a rămas cu alfabetul chirilic..." :)) Ca o concluzie, nu folosiţi emoticoane abuziv :) (acum sper că pare evident că faţa aia nu înseamnă nimic :)) ).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu