miercuri, 22 martie 2017

Ultra penta 6H - volumul de iarna

Perioada de iarna este grea pentru cei care alearga, in special pentru alergatorii care se pregatesc de munte (cum sunt eu), pentru ca e frig, nu poti progresa, alergi incet, putin.. De asta alergatorii care isi permit se duc in Portugalia sa se antreneze pe perioada iernii. Cum nu era cazul la mine, am facut si eu ce am putut si am mers la seria de antrenamente Ultra Penta 6H - 5 alergari de 6 ore, pe o panta de 600 de metri, la Stefesti, Prahova. Eu am participat la 4 din ele, am ratat-o pe cea din mijloc pentru ca am fost in Parang, dar in rest le-am bifat pe toate. O sa povestesc, pe scurt, cum a fost.

UP6Ha.
Vremea: frigut, sub 0 grade la start, toata panta acoperita de zapada.
Strategia in cursa: Am alergat tare toate coborarile si am mers pe urcari. Asta a rezultat in 40 de urcari, echivalentul a 48 de km. Contrar a ceea ce ma asteptam, nu am fost nici macar in primii 3, am fost luat de Niga Cristian, Octavian si de Mihai Cervinschi (au facut 45, 45, respectiv 44 de urcari). Ritmul a fost tare, dar pentru conditiile de atunci si cum am tras am fost destul de multumit. In primele 4 ore am facut cate 7 ture, iar pe ultimele 2 ore am lasat-o moale si n-am reusit decat 6.
Nutritie: un baton la fiecare ora, plus 100-200ml apa la 3 urcari.

UP6Hb.
Vremea: la inceput a fost gheata pe panta, dar s-a incalzit tare si s-au facut rauri pe acolo, am alergat prin apa foarte mult.
Strategia in cursa: Am zis ca nu mai merge doar cu mers pe urcare, asa ca am alergat cam 30 de urcari, din ce imi amintesc. Am bifat maratonul dupa 4 ore 33. A fost greu, iar spre final, cand deja calcam prin baltoace, am mers cot la cot cu Octavian si am terminat impreuna, amandoi cu 44 de urcari. In prima om avut 8 urcari, dupa am lasat-o mai moale, si am avut chiar si o ora cu doar 6 urcari bifate.
Nutritie: un baton pe ora si apa tot cam 100-200 ml la 3 urcari.

UP6Hd.
Vremea: cald, frumos, am alergat in tricou si pantaloni scurti, ideal ca sa fac un record.
Strategia in cursa: Am reusit sa alerg full aproape 37 de urcari, cu mici pauze. Ritmul a fost foarte tare, am venit cu tricoul cu "I run with God" si am fost motivat sa trag cat de mult puteam, chiar daca ma durea un pic piciorul stang la inceput. M-am rugat sa pot termina cu bine, ceea ce s-a si intamplat, si am facut 47 de urcari, cu record de cursa. Am atins maratonul dupa 4 ore si 14. Am avut 8 urcari pe prima ora, 9 pe a doua, apoi alte 2 de 8, iar ultimele 2 ore am avut cate 7.
Nutritie: am trecut pe geluri, un gel la fiecare 6 urcari, iar apa cam 100-200ml la 2 urcari, fiind mai cald.

UP6He.
Vremea: un pic racoare la start, am fost singurul care a inceput in tricou si pantaloni scurti, dar s-a incalzit pe parcurs.
Strategia in cursa: De data asta nu ma mai durea nimic, iar concurenta se anunta incredibila. Practic venise spuma ultramaratonistilor amatori din cadrul concursului si nu numai, cum ar fi Florin Ionita, Octavian Ciorescu, Niga Cristian, Mihai Cervinschi. Primele 2 ore am tras incredibil, cu cate 9 urcari pe ora. Dupa m-am mai domolit, am facut 8 urcari in urmatoarele 2 ore, am atins maratonul dupa 4 ore si 3 minute, apoi am mai alergat o tura si dupa am mers pe urcari, in total 49 de urcari, dar pe locul 1 a fost Octavian, cu 50, eu am fost al doilea. Desi imi propusesem doar sa imi apar titlul si sa fac in jur de 43 de ture, am dat tot ce am putut, a fost greu, si prin urmare am terminat destul de decimat (inca ma doare genunchiul de atunci, sper sa imi revin cat mai repede).
Nutritie: similar cu UP6Hd.

Concluzii. Per total niste antrenamente reusite, atmosfera incredibila, multi oameni de valoare, recomand celor care vor sa se antreneze pe perioada de iarna pentru maratoane, dar mai ales pentru ultra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu