luni, 2 aprilie 2018

Master anul 2 sem 1

Ultima postare legata de facultate si final de blog semestrul acesta, cand sper ca imi voi lua dizertatia (of, da, ar trebui sa ma si apuc sa o scriu, cred ca n-ar fi o idee rea.. :)). Nu prea e mult de spus despre semestrul 3 de master la IA. Am avut doar un curs important, NN (Neural Networks), dar care din pacate nu s-a lipit prea mult de mine. Tudor parea ca stie ce e pe acolo, dar era prea multa materie, prea multa matematica, asa ca am avut cea mai mica medie posibila din acesti ani, 6. Poate ca nota a fost un pic random, avand in vedere ca trebuia sa prezentam 12 teme, care de fapt erau laboratoare, care de fapt erau luate de pe net, si Tudor ne dadea cam cat credea el ca meritam/ cat am inteles din ce am citit pe net. Erau, ce e drept, cativa care chiar intelegeau ce se intampla acolo, dar doar cativa colegi pasionati care lucrau si cu retele la facultate, atat. Noi ceilalti ne uitam ca prostii fara sa intelegem mare lucru, radeam intre noi, etc. Pe langa cele 10-12 teme cate au fost (oficial 12, practic parca 10 sau 11), a mai existat un proiect unde doar mi-am prezentat cercetarea de la master, si m-a ars si acolo la punctaj pentru ca nu optimizasem eu reteaua in vreun fel, si un examen nasol, din toata materia, la care credeam ca am facut destul de bine, ca im tocisem subiectele inainte, dar totusi am primit feedback ca am multe lucruri neclare in examen, si am avut 5 in examen. Parerea mea totusi e ca am fost corectat un pic cam exigent, mi s-a parut totusi ca ma pregatisem mai bine de 5 in examen, 6 la general, mi-as fi dat un 8, dar am mai auzit de la lume ca Tudor are o incarcare cam mare pentru materia lui. Ce e drept, e cea mai importanta din semestru, dar mult prea putin timp pentru continutul ei, ar trebui sa fie 2-3 semestre cu NN, nu doar unul. Cursul era pus foarte aiurea, miercuri de la 6 la 10 seara, uneori se statea si pana la 11, asa ca apuca anxietatea cand ma gandeam la cursul lui..

Am mai avut o materie cu Mogos, ceva cu inteligenta preluata de la animale, swarm intelligence (materia se numea altfel, Self Organised Systems, dar as fi numit-o Swarm Intelligence mai degraba). Mogos a fost baietas, ne-a dat note mari tuturor, au trecut toti. Am avut 3 teme pe care le-am luat de pe net si le-am modificat, ceva legat de swarm intelligence, si un proiect pe care l-am luat tot de pe net. Doar pentru examen ce m-am straduit, si bine, a trebuit sa vin la cursuri pentru ca dadea bonus pe prezenta. Mi-a iesit 10.

Ultima materie era ceva cu Lorina, o materie fara legatura cu IA, SVV - software verification and validation. Am avut un examen random, la care am invatat favoritele, si un proiect la care am facut un site (evident, luat de pe github si modificat un pic). Si au mai fost vreo 2-3 echipe care au venit tot cu site-uri (si se vedea ca sunt de pe net si alea, aveau acelasi format). Nici macar nu cerea prezenta, mi-a iesit 10, dar cred ca m-a punctat mai generos un pic, pentru ca ma cunostea, mi s-a parut ca aici as fi meritat 9.  Ah, si a mai fost un paper pe care l-am facut din cateva surse, am rezumat ceva de pe net si aia a fost.

La optional am ales ceva de la e-Gov, SSD parca ii zicea, Sisteme de Suport pentru Decizii, Am avut de mers de 7 ori, obligatoriu, si 2proiecte, unul individual si unul in echipa. Notele variau random intre 9 si 10, eu am avut 9, dar nu pot sa ma plang, pentru ca nu am facut nimic pentru materia asta, doar am venit acolo fizic de cateva ori, evident, fara sa fiu atent.

Pentru cercetare am facut un numar de experimente, in schimb partea scrisa a fost mai slaba - am avut doar 15 pagini de documentatie, m-am gandit ca semestrul asta ar trebui sa ne focusam pe experimente, nu pe documentatie, dar profii n-au considerat acelasi lucru, mi-au zis ca nu am o bibliografie foarte bogata si ar fi vrut sa lucrez mai mult la document, asa ca mi-au dat 9. Aia e, inca un semestru si scap si de etapa asta din viata. Ar mai fi de prezentat o cercetare si apoi examenul final de dizertatie, sau poate direct doar dizertatia, ramane de vazut.

Si cam atat legat de Politehnica. Indiferent daca voi face doctorat, acum sau mai incolo, consider ca doctorandul deja depaseste calitatea de student, e mai degraba angajat al facultatii, asa ca nu ar avea sens sa mai spun informatii pe acest blog. Mare lucru nu e de spus - doctoratul e, de fapt, un proiect mai mare care trebuie sa aiba si o documentatie serioasa, pe la 100 pagini sau ceva. Dureaza minim 3 ani, il poti prelungi la 5, si poti termina in maxim 7 - dupa cei 5 mai ai dreptul la 2 ani ca sa termini. In primul semestru doar citesti niste carti si dai examen din cartile alea, din ce am inteles.. Apoi trebuie sa prezinti 5 rapoarte de cercetare in urmatorii 2 ani jumate, cate unul pe semestru (probabil inca 2 pentru fiecare an). Exista si o bursa destul de mare, care se da doar pentru primii 3 ani, practic daca termini doctoratul la timp, dar am auzit ca trebuie sa o dai inapoi daca nu termini, asa ca nu e chiar afacere, deci ma mai gandesc daca sa ma bag sau nu. Oricum, nu sunt ore, nu ai cursuri, asa ca nu mai pot considera ca doctoratul e parte din facultate, e oarecum ceva extra, deci cam atat cu povestile studentului la Poli. :) Dupa acest semestru, ma mut pe alt blog. :D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu