joi, 28 noiembrie 2013

Calculatoare anul 1 semestrul 2

Tocmai ai trecut de primul semestru şi viaţa încă pare frumoasă. Din fericire, semestrul 2 vine la tine să îţi arate că nu ai dreptate şi că viaţa nu e aşa lejeră. Şi dacă nu ai crezut-o pe doamna Niţă că după 4 ani o să ieşi cocoşat, cu chelie şi riduri, poate o să te gândeşti că avea dreptate. Lumea deja începe să se plictisească de facultate, vin din ce în ce mai puţini la cursuri, şi realizezi că nu prea mai e aşa distractiv nici măcar în afara orelor.

1. Structuri de Date- prof. Mugurel Andreica, laborator Eliana (nu mai sunt în România deci nu prea mai contează).
Cea mai importantă materie de pe semestrul ăsta şi singura care îţi trebuie pe viitor (bine, şi MN-ul e util, dar e posibil să nu mai foloseşti noţiunile alea). Un curs ok, cel puţin pentru mine, care ştiam noţiunile dinainte, dar cu teme destul de grele. Acuma depinde de ce profesori o să fie acum. Laboratorul era destul de bine făcut, cerinţe clare, lipsite de ambiguitate, dar era foarte mult de scris şi de obicei nu apucai să termini dacă nu făceai ceva de acasă. Problema importantă a multora a fost că trebuia să faci 2 teme minim să intri în examen, şi unii s-au trezit la a 3-a temă că nu au făcut nimic şi nu ştiu cum să facă şi au rămas pe dinafară, aşa că apucă-te de teme din timp.
Cum se trece: faci 2 teme, mergi la laborator şi iei punctaj acceptabil şi iei 5 în examen (regulile presupun că o să rămână cam la fel).
Cum se ia 10: toate temele trebuie făcute perfect, la fel şi laboratorul, ca să îţi permiţi să iei în examen mai puţin, Eu am avut 10 fără să merg la examen (calificare la ACM).

2. Metode Numerice- prof. Florin Pop, laborator/seminar Andrei Sfrenţ.
Cred că singura materie la care chiar am fost la toate cursurile. O materie interesantă, o combinaţie între matematică şi informatică. Dacă la început o să pară simplu, la mijlocul semestrului lucrurile se complică destul de tare, pentru ca în final să fie din nou mai lejer. Seminarul era cel mai tare, preferatul meu din semestrul ăsta, pentru că nu era foarte stresant şi mai şi învăţam câte ceva. Plus că puteam să glumim, să  mai spunem o bârfă, era o atmosferă frumoasă. Cred că totuşi este mai multă matematică decât programare în cursul ăsta, chiar dacă se vrea a fi un curs de programare.Se dă un parţial la care punctajul maxim este peste 10, ca să poţi lua mai mult. Sunt şi teme, nu foarte grele (nu mi-a luat niciodată mai mult de o zi să fac una), dar e ceva de gândit la ele.
Cum se trece: faci 2 teme, iei 5 în parţial, iei ceva la lab şi înveţi nişte formule pentru examenul final, la care din fericire nu contează calculele (adică nu contează rezultatul, ci metoda).
Cum se ia 10: teme complet, laborator complet, minim 8 în parţial. Examenul este mai lejer decât parţialul, pentru că e mai mult bazat pe formule.

3. Matematică 3- prof. Simion, seminar Simion
Cel mai tare curs de departe, de asemenea d-l Simion a fost profesorul meu preferat în semestrul respectiv, ne dădea pauze de 20-25 de minute şi niciodată nu termina cursul mai târziu de şi jumate. Practic în loc de 3 ore făceam cam o oră jumătate. O materie lejeră, la care trece toată lumea (chiar toată lumea, fără excepţie, chit că a lăsat 2 restanţieri dintre care pe unul l-a trecut fără să meargă la restanţă). Seminarul este destul de amuzant, pentru replicile de genul "Văd că ai un 5 la mine în agendă.. nu ştiu ce e cu el, de unde a apărut. Mai răspunzi şi vedem ce se întâmplă cu el".
Cum se trece: vii la examen şi de câteva ori la seminar, face prezenţa şi dacă nu vii chiar deloc se supără şi s-ar putea să te pice (pe hârtie desigur, în toamnă ai trecut).
Cum iei 10: răspunzi la seminarii, să te memoreze de student bun, şi din momentul în care te bagă în lista de favoriţi totul devine mult mai lejer. Exerciţiile nu sunt grele şi ai voie cu caietul la examen.

4. Fizică-prof. V. Păun  , laborator V.Păun + încă cineva
Am început cu materiile frumoase. Fizica este una dintre materiile cele mai inutile din facultatea asta. Ba nu, cea mai inutilă, pentru că nu se mai leagă de nimic. Noţiunile alea le vei toci la examen şi apoi vor fi pierdute pentru o eternitate. Se dă un parţial şi un examen, plus laboratoarele la care trebuie să mergi mereu, că altfel vei fi ameninţat că nu intri în examen (deşi intră cine vrea, se recuperează la sfârşit dacă te milogeşti. Nu mai mult de 4-5 laboratoare totuşi). Pentru examene trebuie să memorezi 30 de probleme pe dinafară. La parţial nu am fost în stare, am vrut să le învăţ logic, nu să tocesc, şi m-am încurcat, aşa că am luat 6, în schimb la examen am tocit toate problemele şi am avut media 8 (deci minim 9 în examen, nu ştiu exact cât). Parţialul se poate repeta, dar va fi atât de multă teorie încât nu vei putea să înveţi tot, deci mai bine îl treci.
Cum se trece: 5 în parţial, mergi la laboratoare, te duci la testul final să semnezi prezenţa (sunt întrebări greuţe, examenul valorează 3 din 10 cât are laboratorul, restul de 7 sunt pe prezenţă, dar e greu să scoţi mai mult de 1. Eu am reuşit să iau 0) şi înveţi ceva la examen.
Cum iei 10: un obiectiv destul de greu, trebuie să fi un tocilar maxim să poţi lua 10 din prima, dar poţi merge la mărire şi am înţeles că acolo e mai lejer. Eu nu am mers, mi-a fost lene.

5.ELTH- profesor F. Constantinescu, laborant- Cârjă (nu ştiu cum îl cheamă, da' avea piciorul rupt iniţial)
Crema cremei. Spaima tuturor studenţilor. Un curs oribil, un examen marcant. Nu ştiu dacă se mai face cu acelaşi profesor, dar vă urez multă baftă în caz că e aşa (deşi am înţeles că ar fi ieşit la pensie). La curs nu se ducea nimeni, pentru că se citea de pe slideuri şi nu înţelegeai nimic (desigur, sclavii de rigoare, între 5-10% din serie de obicei, e statistic că vor exista şi din ăştia; unii au stat chiar 6 ore o dată, că nu s-a făcut un curs, sperau că poate au avantaj la examen). Laboratorul a fost ok, asistentul era foarte de treabă, problemele n-ar fi fost complicate dacă am fi ştiut vreun pic de teorie pe parcursul anului. La final se dă un test din pSpice, dar din fericire e o vrăjeală, indiferent cât ştii o să iei minim 6. Eu nu am ştiut nimic şi am luat 7. La parţial e foarte amuzant, te duci ca la loterie, că sigur nu ştii tot. Eu am avut ghinion, ştiam 6 capitole din 7, mi-a picat din capitolul 7, m-am ridicat şi am plecat. O teorie şi o problemă, trebuie să iei minim 5 la ambele să treci. La examen poţi să refaci parţialul, şi în plus mai ai o teorie de final şi două probleme. Trebuie să faci minim 4 din 5 subiecte. Deci practic trebuie să faci toate problemele (la care te ajută asistenţii) şi să ştii măcar o teorie, visul tuturor. Ai noroc, bine, nu, mai încerci o dată. Examenul durează 6 ore, sau cât are chef profesorul să stea. Eu am învăţat în sesiune doar pentru fizică şi ELTH. La fizică am învăţat vreo 3 zile, la ELTH o săptămână întreagă. Am reuşit cumva să am media 8.
Cum treci: iei parţialul şi faci problemele la final sau mergi la final şi faci problemele şi teoria de parţial (aia de final e imposibilă). Şi ai un punctaj măricel pe seminar, să compenseze notele mici în examen.
Cum iei 10: nu ştiu, trebuie să nu ai viaţă, dar dacă aflaţi cum anunţaţi-mă şi pe mine.

6.Prelucrarea informaţiei- este opţionalul pe care îl recomand (merge şi TC, da' e cam bătaie de joc, acolo nu faci chiar nimic, îţi faci un CV şi ai 10). La PI este destul de lejer, e matlab si faci o dată la 2 săptămâni, deci nu e aşa un stres.

7. Engleză- nu am de spus decât că pe semestrul 2 ai engleză săptămânal, ceea ce e foarte enervant, de două ori mai multe teme. În funcţie de profesor poţi avea între 8 şi 10 fără să te chinui prea tare.

Şi cam ăsta este semestrul 2.. Un  semestru după care nu vei mai avea chef de Poli. Multă baftă!

3 comentarii:

  1. Salut , frumoasa poveste :D , sau mai bine zis tristuta :))
    Stii cate ceva despre
    M. Iordache la ELTH
    G. Popescu - MN
    Anca Nenciu - fizica
    Irina Mocanu - struct de date ?
    nu despre toti , macar unul din ei :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Doar despre G. Popescu, am facut laboratorul de PC cu el si e tare omu', e foarte destept, dar la curs la MN am inteles ca ar fi cam plictisitor :-?? Eu nu am facut personal cu el.

    RăspundețiȘtergere