joi, 14 noiembrie 2013

Calculatoare anul 1 semestrul 1

Că tot am văzut că sunt postări din astea pe net m-am gândit să fac şi eu una, mai ales pentru că au trecut câţiva ani de când au apărut postările respective şi lucrurile s-au mai schimbat puţin.

Anul 1 semestrul 1 cred că a fost şi va rămâne cel mai frumos semestru, per total materii simple, teme acceptabile (cu puţine excepţii), profesori relativ ok, dar probabil că mai mult a contat că abia începusem şi toată lumea era entuziasmată (ceea ce evident nu se mai întâmplă acum).

O să iau pe rând toate materiile.

1. Matematică 1, profesor Gologan, seminar Luminiţa.
Probabil materia care îi sperie cel mai mult pe cei care nu prea au avut treabă cu matematica în liceu. Eu am avut norocul să fac câteva noţiuni de analiză prin liceu (serii, spaţii metrice) aşa că mi-a fost destul de uşor să mă descurc. Am venit la toate cursurile, dar începând de pe la cursul 6-7 veneam mai mult aşa, ca la un spectacol interesant, scriam, mă uitam la tablă, nu înţelegeam nici 50%, dar demonstraţiile erau frumoase, nu am ce comenta. Din fericire nu contează foarte tare cursul, baza se pune la seminar. Deşi iniţial am fost speriaţi de demonstraţiile lungi şi complicate, pe măsură ce trecea semestrul lucrurile s-au mai simplificat (mai puţin la integrale triple pe care n-am reuşit să le înţeleg foarte bine). Oricum, per total mi-a plăcut materia, am avut media 9 (8.1, dar domnu' Gologan rotunjeşte la valoarea superioară).
Cum treci: mergi la toate seminariile, contează prezenţa, şi te duci la examen cu grupele de la sfârşit, eu am primit fix aceleaşi subiecte cu cei de dinainte, doar că modificate datele puţin. Dacă te chinui şi înveţi în examen e foarte posibil să treci, nu este problemă. În cel mai rău caz treci în sesiune, unde se dau nişte exerciţii foarte simple, se ia 5 dacă înveţi 2 zile înainte cât de cât.
Cum iei 10: mergi la toate seminariile, ieşi la tablă de 2-3 ori, înveţi la toate testele de seminar (care sunt destul de grele) şi mergi în examen cu grupele de la sfârşit, cu subiectele de dinainte tocite bine de tot.

2. Matematică 2, profesor d-na Niţă, seminar Niţă
O materie destul de lejeră, dar cu multă teorie şi calcule cam scârboase, care chiar se punctează. Din fericire doamna Niţă este o doamnă în adevăratul sens al cuvântului şi chiar face tot posibilul să treacă lumea, dă puncte în plus, dă subiecte acceptabile la parţial şi la examen, explică bine. Din păcate cursul este puţin cam plictisitor, după 2 ore de scris nu prea mai ai chef de a treia, dar per total este o materie utilă, care o să folosească mai târziu la MN şi la TS (pentru vectori şi valori proprii, e cea mai importantă parte). Am avut 10 şi nu pot spune că m-am stresat foarte tare.
Cum treci: mergi la toate seminariile, mergi la parţial şi faci jumătate (este destul de uşor de obţinut nota, e o problemă simplă de spaţii vectoriale şi un sistem liniar pentru 5. În sesiune, din nou, trece aproape toată lumea şi am înţeles că se poate copia.
Cum iei 10: mergi la toate seminariile, răspunzi de 2 ori, iei 9 la parţial (faci tot mai puţin problema "puţin mai teoretică"), mergi la examen şi rezolvi 4 subiecte jumate (se poate, e doar teorie de aplicat, chestii mecanice, foarte puţin de gândit pe la ecuaţii diferenţiale).

3. USO- profesor Rughiniş, laborator Mihnea DB
Un profesor foarte bun pe domeniul său, însă cu foarte multe cerinţe. Punctajul la USO constă în teste de curs, teste de laborator, teme, parţial şi examen (teoretic şi practic). La curs am fost la început, apoi am renunţat, pentru că se predă de pe slide-uri şi le poţi citi şi tu acasă, sau dacă nu citeşti din carte şi afli chiar mai mult decât este necesar. Laboratorul a fost extrem de util, am fost tot timpul (oricum la 4 absenţe repeţi materia), în general laboranţii chiar ştiu bine cu ce se mănâncă toate comenzile din Linux, deci puteţi să îi întrebaţi orice. Parţialul mi s-a părut greu, pentru că a fost puţin timp şi m-am panicat, am luat 32/50 şi am avut o notă mare faţă de alţii, dar la examen am observat că e mult mai lejer, poate şi că mai învăţasem câte ceva. Temele în schimb sunt înfiorătoare, nimic de inteligenţă, doar de căutat comenzi pe google în prostie (care, evident, nu se află în curs). Nu copiaţi că picaţi materia, cel mult puteţi să vă întrebaţi colegii ce comenzi au folosit la exerciţiile mai scurte. O materie din care am învăţat câte ceva, chiar dacă am şi uitat foarte mult. Există un punctaj minim de intrare în examen, 3 puncte din 6 posibile, iar nota maximă este 11. Eu am avut 9.
Cum treci: mergi la toate laboratoarele (mai puţin 2-3), faci 4 jumătăţi de teme, faci ceva la parţial şi eventual mai faci câteva puncte la testele de laborator, workshopurile celebre. Iar la examen trebuie luat 5, axaţi-vă pe grile că se iau puncte uşor (nu daţi la nimereala, aşa am făcut eu şi am pierdut destule puncte).
Cum iei 10: maxim pe testele de curs sau aproape, aproape maxim pe workshopuri, aproape maxim pe teme (e o muncă grea, dar se poate lua peste 45 din 50), un 35 din 50 la partial şi 8 la examen (cu punctaj foarte bun în cel practic).

4. PL- profesor I.B., seminar I.B.
Cea mai inutilă materie! Dacă la început părea frumos, erau chestii simple, formule logice, calcul cu logică booleană, diagrame Karnaugh, mai încolo lucrurile se complică, auzi cuvinte gen multiplexor, automate finite, bistabile şi alte nenorociri de genul, din care oricum nu vei mai reţine nimic. După cursul 5-6 au început să vină doar 20 de oameni la curs, era dimineaţa şi oamenii normali preferau să doarmă. A trebuit să îmi cumpăr breadboard, am dat o grămadă de bani pe el, pentru un proiect pe care nu l-am mai făcut niciodată, am venit cu el, nu i-a plăcut ("asta e masturbaţie intelectuală ce faci tu aici, măi băiete") şi nu am mai vrut să îl refac. În sesiune am învăţat cât de cât, dar calculele erau efectiv imposibile, aşa că nu am putut termina aproape niciun exerciţiu.
Cum treci: vii la examen, fără să fi frecventat cursul sau seminarul nici măcar o dată. Toată lumea trece cu note pe care nimeni nu şi le poate explica. Eu am avut 7, fără proiect făcut, şi unii au avut 5 cu proiect. Toată lumea intră în examen, deşi teoretic trebuie să iei jumătate din punctaj.
Cum iei 10 : http://random.org/. În medie au fost 2 note de 10 pe grupă (mai puţin una cu unul singur şi una cu 3), câteva de 9 şi in rest 5-7.

5. PC+ profesor Florin Pop, laborator George Popescu
O materie simplă, chiar banală pentru cine ştie programare din liceu. Până la cursul 8-9 nu ar trebui să ai nicio problemă în a înţelege materia. Domnul Pop explică foarte bine şi atmosfera de la cursul lui este una degajată. Laboratorul este destul de lejer, iar George era preferatul meu, avea diverse glume şi replici amuzante: 2 pe un calculator? ok, ţie îţi dau un punct, ţie nu îţi dau nimic. Sau: timpul pentru problemă a expirat, gata, nu mai dau buline. Sau: tu primeşti jumătate de bulină pe problemă. Unii se plângeau că nu explică, dar adevărul e că nici nu avea ce, pentru că erau chestii foarte simple. A, era să uit, prezenţa la George înseamnă din start 6 pe laborator, ceea ce nu se mai întâmplă la nicio materie, deci ăsta e un avantaj. În afară de USO este singura materie utilă de pe primul semestru. Temele sunt simple, mai puţin tema 4, la care scrii vreo 300 de linii de cod sau chiar mai mult. Am avut 10.
Cum treci: vii la laborator, mergi la parţial (trebuie să iei 5 în parţial), faci primele 2 teme complet, sunt simple, şi iei 5 în examen.
Cum iei 10: maxim pe laborator, maxim pe teme, minim 9 în parţial şi examen.

6. Opţionalele
Sunt 3 opţionale pe primul semestru, am făcut greşeala să aleg Introducere în Informatică, cea mai plictisitoare materie posibilă. La început este simplă, dar după e numai toceală despre arhitectura calculatoarelor, care oricum se face în anul 2, deci chiar nu merită efortul. Am avut 10, dar a trebuit să tocesc câteva ore bune înainte de al doilea test, şi am auzit că se şi pică. Mergeţi la grafică, acolo e lejer, desenaţi ceva în Autocad şi cam atât. Mai e şi mecanica, unde s-au înscris extrem de puţini, motiv pentru care proful dădea note destul de mari.

7. Engleză
O materie enervantă, inutilă, pusă doar să îţi umple orarul, mai e şi o dată pe săptămână. Se iau note mari dacă mergi la fiecare seminar, dar trebuie să îţi faci teme şi chestii de genul.

8. Istoria Religiilor
Nu ştiu cum îl cheamă pe prof, e o bătaie de joc de materie, am fost doar la un curs şi la niciun seminar, am avut 9, dar alţii au avut 10 că au stat mai târziu la colocviu (scrii cu foile date de el în faţă, nu e propriu zis un examen). Trece toată lumea cu minim 8, fără prezenţă, fără nimic.

9. Sport
Am înţeles că s-a introdus obligatoriu de anul acesta. Eu m-am dus ca să îmi mărească media şi nu mi-a părut rău, mergi de 5 ori într-un semestru, pierzi la şah la competiţie şi ai un 10 asigurat.

10. Pedagogie
Nu am fost personal, dar am înţeles că ia toată lumea 10 sau pe acolo, indiferent de semestru, aşa că nu voi mai discuta de materia asta. Duceţi-vă doar dacă vreţi să predaţi după, altfel nu se merită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu