Nu am mai scris de mult pe blog.. S-a intamplat ceva ce de obicei, in viata unui politehnist, se intampla o singura data in cei 4 ani: mi-am facut prietena! :)) Si evident, asta este o slujba cu norma intreaga, asa incat nu am mai avut timp si de scris pe blog, mai ales pentru ca un politehnist stie ca e o data in toti 4 anii aceasta sansa, si nu vrei sa fii concediat... Revenind la anul 3 semestrul 1, mi s-a parut de departe cel mai lejer semestru. Intr-adevar.. temele la grafica au fost lungi rau, dar in rest mai aveai 2 teme la retele care luau 3-4 zile, dar erau simple (si erau doar 2), 4 teme la apd dintre care unele erau pe net si restul erau de dificultate medie, si o tema foarte simpla la LFA. Un semestru usurel, in care mai toata lumea a trecut la toate materiile. Eu am reusit performanta de a lua 9 la cea mai importanta materie, extrem de legata de calculatoare: economie! In rest am avut 10, fara foarte mari dificultati (mai putin la retele, povestesc imediat).
Sa descriu, totusi, materiile pe scurt, in ordinea in care mi-au placut mie:
1. LFA - materia mea preferata semestrul asta - limbaje formale si automate. O materie logica, cu o singura tema, care a intarziat sa apara (a aparut in ianuarie), dar tema mi-a luat cam 3-4 ore cu totul, asa ca nu a fost o problema. O materie teoretica despre limbaje si automatele corespunzatoare- evident, nu? Dupa cum ii zice si numele.. La curs am fost aproape de fiecare data, mai putin la final, cand deja se facea prea multa teoria chibritului. Recomand cursul pentru aprofundare, seminarul e suficient pentru media 10. Seminarul are 3.5 puncte (0.5 bonus), eu am facut cu Mitra, a dat 5 teste decente, punctate si mai decent. Tema valoreaza 1 punct (maxim 1.5 cu bonusuri cu tot), si mai e un test grila, destul de greu, cam ca la POO, dar la care se iau note mai mari - s-a dat bonus la test grila, gen in loc sa fie nota maxima 1 punct a fost 1.5. Ok, daca o sa calculam toate punctajele rezulta 6.5 puncte pe timpul anului desi examenul are 5 puncte, deci un bonus urias, e foarte greu sa nu iei maxim in timpul anului (5 puncte adica, fara bonusuri). Examenul a fost stereotip, doar subiecte din anii trecuti, foarte greu sa nu iei punctaj mare daca citeai subiectele din anii anteriori.
Cum treci: vii la seminar (la majoritatea asistentilor conteaza si prezenta, la noi nu conta), faci tema ca e super lejera, sau nici macar, nimeresti cateva grile si ai intrat fara mare eforturi, iar pentru examen rezolvi subiecte din anii anteriori.
Cum iei 10: se puteau pierde 2 puncte pe parcurs, deci e destul de simplu de luat si 10 la materia asta. Noi am fost cativa care au avut media 11, deci nu este foarte complicat.
2. APD - o materie foarte interesanta, dar avand in vedere ca se face cu Nasu' cursul este foarte, foarte plictisitor. Se predau o gramada de algoritmi, mai intai paraleli (ca idee pentru mai multe procesoare in acelasi sistem sau pentru multithreading), apoi distribuiti (pentru mai multe sisteme care ruleaza acelasi program, in principiu). Sunt cativa algoritmi clasici, cei distribuiti sunt baza pentru examen (alegerea liderului, stabilirea topologiei, algoritmi unda- daca stii astea sigur treci), plus inca 2-3 exemple simple la algoritmi paraleli, gen cautare paralela, mutexuri, problema cititorilor si scriitorilor. In principiu materia e foarte putina comparativ cu PC, sunt doar cativa algoritmi de invatat. La examen se corecteaza mult, mult mai lejer. Punctajul e ca la PC - 4 puncte pe teme, 1 punct pe lab, 1.5 puncte pe teste la lab si la curs, 6.5 puncte trunchiate la 6. Laboratorul este decent, desi la inceput o sa para destul de complicat. Temele au fost foarte simple, 2 din ele, a fost una mai naspa in java, asistentul si-a facut testele foarte dubios si a trebuit sa ii explic pe forum ca nu merge cum ar trebui (era o parsare pe niste texte si nu isi definise bine delimitatorii.. o gramada de probleme de aici), dar ideea temei nu era grea, pacat ca au fost teste tampite. Ultimele 2 teme se gaseau pe net, a 3-a oricum era foarte simpla si nu avea sens sa o copiezi, iar a 4-a nu era chiar la fel, dar te puteai inspira. Oricum, temele au fost decente. La examen au picat destul de putini, corectarea a fost lejera.
Cum treci: mergi la lab, faci 2 teme (alea usoare) sau macar o tema cu punctaj mare pe testele de curs. La examen ar trebui sa stii in mare fiecare algoritm pentru ca da din orice, inclusiv din ce te astepti mai putin, in afara de algoritmi genetici nu e nimic care sa nu se poata da.
Cum iei 10: mai simplu ca la PC, in orice caz, faci temele, vii la lab si inveti bine algoritmii aia pentru examen, oricum da doar din ei.
3. RL - As fi ales CN2 in fata RL, pentru ca e mai interesanta materia, dar voi alege retele pentru ca laboratorul a fost mai interesant. La curs se face cu domnul profesor Tapus, preferatul studentilor (cu toate ca anul asta au fost cativa care au picat). Labul are 2 puncte, dintre care 0.8 sunt pentru workshop si 1.2 labul propriu zis. Se da un test grila la mijlocul semestrului, din cursurile lui Rughinis (fara legatura cu ce se face la CA). Temele si laboratorul nu au mare legatura cu cursul, ceea ce e mai nasol, dar cu toate astea se ia mult mai usor 10 decat la celelalte serii. Temele sunt 2- una in packet tracer, un simulator de retele, o tema relativ simpla, dar cu mici chichite, oricum o face cineva in serie si dupa le spune celorlalti cum se rezolva, ca sunt comenzi scurte. Eu am avut probleme mari la un singur exercitiu, si a trebuit sa intreb pe cineva, in rest n-a fost stres. Oricum, pentru 6/10 era usor de facut. Tema asta valoreaza 0.5, si mai e o tema care valoreaza 1 punct, o tema care e legata de retele, dar si de uso, trebuie sa cauti mult pe net. Oricum, o tema decenta, fata de temele care erau la USO, parerea mea. La final e un test practic, foarte usor, care valoreaza si ala 1.5 puncte. In total sunt 6 puncte care se trunchiaza la 5. Examenul are 10 intrebari de teorie, relativ scurte, dar corectarea se face la sange. Eu am luat 10 pentru ca mi-a dat domnul Tapus bonus pentru ACM si prezenta la curs, altfel era destul de greu, ar fi trebuit sa iau 9 in examen, ceea ce nu era foarte usor. Am si gresit un exercitiu pentru ca am citit cerinta prost, dar chiar si asa nu as fi avut 9, tot aveam nevoie de pomana.
Cum treci: mergi la lab, faci ceva din teme, nimeresti cateva grile, faci ceva si la testul practic, e simplu sa iei 2.5 puncte din 6 sa intri in examen, iar la examen subiectele sunt clasice, ca pe exams.ro.
Cum iei 10: faci toate temele perfect sau aproape perfect (e greu de luat in grila mult). Examenul practic e usor, la fel si laboratorul, se dau puncte usor. La examen trebuie sa fii atent la fiecare cuvant, nu e greu,dar orice chestie care nu se potriveste inseamna puncte in minus.
4. CN2- la fel ca la CN1, acelasi profesor, alt asistent. Laboratorul din pacate a fost un esec, noi faceam luni dimineata si inca nu era gata scheletul de cod, apareau modificari pana vineri, si nu mergea aproape niciodata nimic. Ce tin minte legat de laborator e ca nu mergea aproape niciodata nimic, asistentul se chinuia sa rezolve bugurile celor ce au facut scheletul si noi stateam degeaba. Cel putin s-au luat note bune, pentru ca de unde nu e nici Dumnezeu nu cere, nu aveam schelet ok era evident ca nu putem rezolva mai nimic. Cursul e interesant, despre memoriile unui sistem de calcul (RAM, cache, harduri, tot ce va puteti imagina), plus chestii legate de I/O si multiprocesoare - la final o sa fie un pic ca la APD, mutexuri si alte chestii de genul. Colocviul a fost nasol, pentru ca s-a dat o problema de asembler, ori stiai ori nu stiai, asa ca daca nu faceai problema aveai maxim 7, deci in principiu adio media 10 (desi au fost vreo 2 exceptii, care au luat 10 cu 7 in colocviu). La examen a fost clasic, ca pe exams.ro, acelasi gen de subiecte, o problema simpla cu tipuri de memorii cache, in principiu nimic complicat.
Cum treci: mergi la laborator, aproape sigur iei 2.5 puncte pe laborator, din 3, fara sa trebuiasca sa mai mergi la colocviu (ala e 2 puncte, e acelasi punctaj ca la CN1). Pentru examen trebuie sa stii bine tipurile de cache si sa rezolvi subiectele de pe exams, macar o parte din ele.
Cum iei 10: e o materie la care nu se ia usor 10, colocviul e destul de dificil, iar la examen, valorand 50 de puncte, trebuie sa nu gresesti mai nimic.
5. EGC- elemente de grafica, o materie in care inveti despre transformari geometrice, lumini, umbre, ceata, si cativa algoritmi de rasterizare pe care le fac placile video (gen cum se deseneaza un cerc din pixeli). Cursul e maxim de plictisitor, dar se ofera un bonus monstru, 1 punct pentru prezenta la curs. Temele sunt lungi, am scris in medie 800 de linii la o tema, dar se corecteaza destul de lejer, in principiu trebuie sa faci niste joculete. Laboratorul e ok, cel mai simplu lab (la unul din ele, ala cu lumini, trebuia sa scrii fix 2 randuri). Exista bonusuri si pe teme, si pe laborator. Temele sunt 4, ultima valoreaza 1.5 puncte (culmea ca ultima a fost foarte usoara), in rest fiecare are cate un punct. Labul are 1.5 puncte. Sunt multe bonusuri, erau colegi care au luat atat de mult incat daca luau 5 in examen le iesea media 10. Cu toate astea nu m-a pasionat prea tare, pentru ca mi se pare foarte foarte plictisitor sa faci programare grafica.
Cum treci: trebuie sa faci cel putin 2 teme, sau macar partial din ele. E usor de facut punctaj partial, cu teme foarte slabe, pentru ca se puncteaza foarte usor. La tema a 2-a daca desenai un grid din patrate si mai faceai sa poti colora patratele alea maro aveai deja 40 de puncte, daca tin minte, deci e usor de scos punctaje partiale. Examenul e standard, ca in alti ani. Cam toate examenele anul asta au fost fix ca in anii anteriori, mai putin la APD unde chiar poate sa pice orice algoritm.
Cum iei 10: faci toate temele - asta o sa ocupe mult timp, si mergi la curs. Inveti bine subiectele de pe exams si sigur vei lua nota mare.
6. Economie- o mizerie de materie, fara nicio legatura cu profilul. Se da un test grila la final, unde toata lumea stie raspunsurile de la cei care au fost ghinionisti si au dat primii. Evident, nu se vor sti raspunsurile perfect, dar suficient de bine cat sa se poata lua 10 daca ai punctaj maxim pe teme. Temele sunt 2 si valoreaza 80 de puncte, trebuie sa iti dai cu parerea despre niste chestii legate de economie. Punctajele sunt oarecum random, eu desigur ca nu am fost printre cei norocosi si am luat 9. E suficient sa trimiti temele, oricat de prost ar fi facute, si sa te prezinti la examen, ca sa iei media 9, nu stiu sa fi existat medie mai mica.
Per total, un semestru decent, fara mizerii gen electronici, din fericire, cu teme adecvate as zice (poate la LFA ar fi mers o tema putin mai grea, asta a fost mult prea simpla). O sesiunea usoara, in care toate subiectele erau de pe exams, in principiu. Sper ca si semestrul urmator sa semene :))
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu