duminică, 9 septembrie 2012

Cum raţionalizăm iubirea (ca eros)


Am promis pe celălalt blog că voi face un articol legat de abordarea raţională a erosului, iar în urma unui curs la care am asistat săptămâna asta mi-am amintit de acest articol. În cursul respectiv era vorba că ştiinţa naturalizează inclusiv fenomenele supranaturale, şi că putem discuta în mod ştiinţific despre orice. Acuma nu zic că vă pot da o metodă exactă de a aborda iubirea şi că nu puteţi greşi, dar în orice caz, cred ca pot vorbi despre eros în termeni aproape ştiinţifici, şi pot să dau anumite "sfaturi", dacă se pot da la modul general.

Aş putea să dau definiţii pentru eros, unele mai bune, altele mai proaste, dar eu vă spun ceva mai interesant: iubirea este un triunghi. Nu ştiu câţi au mai auzit teoria asta, dar mie mi se pare perfect adevărată. Fiecare dintre cele 3 vârfuri ale triunghiului definesc caracteristici ale iubirii: prietenia, angajamentul şi pasiunea. Să luăm pe rând cele 3 proprietăţi. Despre prietenie am mai discutat, este evident vorba despre prietenia cea mai înaltă, friendship of character, în sensul că eşti atras de caracterul celuilalt şi îţi place să stai în prezenţa lui, simţi că îi poţi spune orice şi te poţi baza pe el. Angajamentul reprezintă decizia făcută raţional de a sta cu celălalt indiferent ce se va întâmpla, iar pasiunea... cred că ştie oricine ce înseamnă, este componenta "fizică" a unei relaţii, care probabil în viziunea lui Freud este cea mai importantă.

În funcţie de caracteristica dominantă, se pot obţine 7 tipuri posibile de dragoste (ca la submulţimi, 2^3-1, pt ca nu poate exista dragoste corespunzătoare submulţimii vide). Să analizez pe rând toate cele 7 tipuri de dragoste.

1. Domină prietenia, avem de a face cu dragoste simpatetică. Acest tip de dragoste este specifică mai ales copiilor şi adolescenţilor, care găsesc o persoană în care au încredere şi le place să stea unul cu celălalt, dar nu se angajează în ceva serios, şi nici nu sunt interesaţi de componenta pasională, sau pur şi simplu nu simt o atracţie de natură sexuală foarte ridicată. Acest tip de dragoste se va duce la prima piedică, este suficient să apară o ceartă mai serioasă ca să se termine totul.

2.  Domină angajamentul, avem de a face cu aşa numita dragoste raţională. Acest tip de dragoste este specific căsătoriilor din interes, care chiar dacă sunt lipsite de orice fel de afecţiune au şanse foarte mari să rămână aşa. Nu înseamnă că prietenia trebuie să lipsească, dar ceea ce face ca 2 oameni să stea împreună în acest tip de dragoste este angajamentul, preocupări şi interese comune.

3. Domină pasiunea, avem de a face cu o dragoste oarbă, lipsită de angajament sau de prietenie. Acest tip este specific aşa numitei "dragoste la prima vedere", unde nu este vorba de o dragoste în adevăratul sens al cuvântului, ci de o atracţie sexuală foarte puternică, ce creează aparenţa că ţii la persoana respectivă, chiar dacă scopul este altul. Evident, şansele ca acest tip de dragoste să reziste sunt minime, cum va dispărea acea persoană va dispărea şi tensiunea sexuală.

4. Domină prietenia şi pasiunea, avem de a face cu dragostea de tip romantic, specifică adolescenţilor şi tinerilor. Persoanele implicate simt atracţie sexuală una faţă de cealaltă, le place caracterul celuilalt şi au încredere în acesta, dar nu sunt angajate în ceva serios, de aceea de multe ori acest tip de dragoste se duce, când drumurile celor 2 ajung să se despartă, persoanele în cauză hotărăsc că e mai bine să rupă relaţia, chiar dacă se înţeleg bine. Oricum, în timp este posibil să apară şi angajamentul, ceea ce face acest tip de dragoste unul cu şanse mai mari de reuşită decât altele.

5. Domină pasiunea şi angajamentul, avem de a face cu dragostea prostească. Să dau un exemplu, doi oameni care au trecut printr-un divorţ se cunosc, simt atracţie sexuală unul faţă de celălalt, şi din cauză că amândoi au trecut printr-o perioadă grea decid să se căsătorească, fiind convinşi că e bine să fie împreună. Peste un an ajung să divorţeze, deoarece căsătoria lor nu avea la bază prietenia şi încrederea dintre ei, de aceea acest tip de dragoste, pe lângă că e aproape imposibil să reziste, cauzează şi cea mai mare suferinţă, întrucât trebuie să accepţi că angajamentul făcut iniţial a fost o decizie proastă.

6. Domină prietenia şi angajamentul, avem de a face cu dragostea de tip matrimonial. Acest tip de dragoste se întâlneşte la persoanele căstătorite de ceva timp, care au o prietenie sinceră între ei, şi au anumite motive care îi angajează la acea relaţie (copii, interese, etc). Chiar dacă pasiunea a dispărut dintre cei doi, acest tip de dragoste are mari şanse să rămână, fiind caracteristică în majoritatea căsătoriilor.

7.  Toate cele trei caracteristici sunt prezente, în măsură aproximativ egală. Avem de a face cu dragostea perfectă, către care aspiră toată lumea, dar care este destul de greu atins, şi oricum, în principiu doar pentru o perioadă limitată, pasiunea dispare o dată cu timpul, această chestie este demonstrată. Dragostea, în general, se spune că scade o dată cu timpul, datorită pasiunii care scade. Angajamentul şi prietenia pot rămâne, în general, constante.

Cam asta ar fi despre cele 7 tipuri de dragoste. Doar că lucrurile nu sunt atât de simple, deşi sunt 7 tipuri de triunghiuri acestea pot varia destul de mult.  Să presupunem că fiecare latură reprezintă una din cele 3 caracteristici. Pot fi doua triunghiuri pentru care latura corespunzătoare pasiunii să fie dominantă, să zicem, dar unul să aibă această latură mai mare, comparativ cu celălalt triunghi. Triunghiurile variază, deci, şi în funcţie de intensitatea prieteniei, a angajamentului sau a pasiunii.De ce este foarte greu să se ajungă la dragostea perfectă? Altfel spus, de ce mulţi ajung să se despartă? Răspunsul este simplu, într-o relaţie nu există un singur triunghi, ci vreo 3... Aşa ca o paranteză, e amuzant cum apar cifrele basmice, 3, 7 :) De ce spun că există 3 triunghiuri? Există, pe de o parte, triunghiul real al relaţiei, care este unic, dar există triunghiul ideal al lui şi triunghiul ideal al ei. Triunghiul real este un fel de compunere dintre triunghiul privit din perspectiva lui şi triunghiul privit din perspectiva ei, dar nu există decât un singur triunghi corespunzător realităţii. Pentru a se ajunge la compatibilitate ar trebui ca triunghiul ideal al lui si cel ideal al fetei să coincidă cu cel real...Angajamentul şi prietenia trebuie să se regăsească reprezentate destul de bine, chiar dacă cele 3 triunghiuri coincid, aşa că privind din această perspectivă dragostea perfectă pare deja ceva imposibil.

Încă ceva, triunghiurile pot evolua în timp, iar pentru exemplificare voi analiza un caz fictiv, o relaţie între două persoane şi cum au evoluat cele două triunghiuri. Să presupunem că B a cunoscut-o pe F, cei doi au început să vorbească din ce în ce mai des, iar la un moment dat au decis să fie împreună. La momentul respectiv, triunghiurile celor doi coincideau, în mare măsură, fiind vorba de o dragoste simpatetică, în care pasiunea este destul de bine reprezentată. Pe măsură ce a trecut timpul, triunghiul a suferit nişte schimbări. Privind din perspectiva lui B s-a intensificat angajamentul, iar prietenia a început să scadă, el simţind că F îi arată o oarecare lipsă de încredere. În schimb, pentru F pasiunea a scăzut, aşa încât triunghiul rezultat a ajuns să fie aproape inexistent, la B fiind prezente angajamentul şi pasiunea, iar la F doar prietenia, deci niciuna dintre cele 3 componente nefiind prezentă la amândoi. Dându-şi seama de diferenţele dintre cei doi, B şi F au decis să se despartă, ba chiar mai mult, prietenia fiind prezentă doar în cazul lui F, au încetat orice fel de legătură.

Ca o concluzie, este bine să analizaţi din când în când ce se mai întâmplă cu triunghiurile, iar dacă prietenia este reprezentată suficient de bine ar trebui să discutaţi cu celălalt cum stau sentimentele voastre, pentru a putea îndrepta eventualele neajunsuri, a evita consilierea psihologice, şi în cele din urmă chiar despărţirea.
Mult noroc :)

3 comentarii:

  1. Modelul triunghiurilor este probabil cel mai bun model al relatiilor pe care l-am citit in ultima perioada.Totusi,ai omis "aria"triunghiului,care este comunicarea civilizata,rationala,cu argumente.Habar nu am,stiu cupluri in care triunghiurile sunt relativ egale,dar tot se cearta pentru ca nu stiu sa comunice cum trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fain articolul! Citind la tine, in sfarsit am gasit explicatia cu "cifrele basmice" :)) Ar fi interesant sa faci o continuare pornind de la ce a spus Sedativ 187, cu "aria triunghiului". Multa bafta :)

    RăspundețiȘtergere
  3. E bine sa spui ceva si de tacticile si strategiile sau ce trucuri mai sunt ca sa faci o tanara femeie sa te placa si chiar sa se indragosteasca de tine daca stii ceva pe subiectul asta. Sa ai succes pe termen scurt sau pe termen lung sau ambele.

    Cred ca e vorba si de compromis in viata cel putin intr-o oarecare masura daca fiecare o tine pe a lui la nesfarsit nu iese nimic. Puterea in cuplu trebuie sa fie echilibrata nu trebuie sa fie unul despot si unul sclav.

    E foarte utila teoria asta cu triunghiurile dar mai trebuie spus si de procesul sau ce trebuie facut sa devii placut sa se te iubeasca cineva.

    RăspundețiȘtergere